Dragobetele saruta fetele!

Tare ma bucur ca mult mediatizata Valentine’s Day a luat sfarsit pentru ca acum pot vorbi pe-ndelete despre dragul meu Dragobete.
Ce sa fac, sunt o romantica in felul meu si deasemenea o nationalista convinsa.
Dragobetele este sarbatoarea dragostei de pe aceste meleaguri inca din vremea dacilor si se celebreaza pe 24 februarie.

wpid-dragobete11.jpg

Ion Ghinoiu, in „Obiceiuri populare de peste an – Dictionar” (1997), asociaza numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populara romaneasca, si anume: „zeu tanar al Panteonului autohton cu data fixa de celebrare in acelasi sat, dar variabila de la zona la zona (…), patron al dragostei si bunei dispozitii pe plaiurile romanesti”. Acesta este identificat cu celebrul „Cupidon, zeul dragostei in mitologia romana, si cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca”.

Am cercetat putin cu privire la traditiile pe care romanii le aveau cu ocazia sarbatoririi Dragobetelui si iata ce am aflat:
Imbracati de sarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci, flori de primavara. Daca se gaseau si fragi infloriti, acestia erau adunati in buchete si se puneau ulterior in lautoarea fetelor, timp in care se rosteau cuvintele: „Flori de fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti”. Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar in jurul lor stateau si vorbeau fetele si baietii. La ora prânzului, fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit zburatorit, urmarite de cate un baiat caruia ii cazuse draga. Daca baiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata il placea, il saruta in vazul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele saruta fetele!. Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ti afisa dragostea in fata comunitatii.

wpid-dragobete-ghimpele11.jpg

Atat de minunate sunt aceste povesti si totodata denota un mare grad de spiritualitate si puritate. Poate ca multe dintre traditiii s-au pierdut, dar nu uitati ca noi suntem urmasii acelor oameni si ca undeva acolo, in sufletul nostru, mai exista o parte din spiritul iubirii romanesti.

Nu pot incheia fara a asocia acest eveniment cu o mireasma preferata. Parfumul perfect pentru Dragobete este „A star in born” si a fost creat in spiritul rafinat si burghez londonez. Are irizatii olfactive intense de vanilie, bergamota, iasomie si mosc. Este dulce si seducator, puternic si persistent, exact asa cum ar trebui sa fie si dragostea. Mi se pare potrivit tocmai pentru ca acest parfum a fost creat de o romanca la Londra, iar imaginea brandului este Dana Savuica. Astfel aceasta apa de parfum este un mix intre spiritul englezesc si cel romanesc. Love it!

wpid-2015-02-16_20.48.08.jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.