Inlocuitori de succes ai carnii

Zilele trecute m-am intalnit cu o prietena careia ii povesteam despre blogul meu si despre faptul ca sunt extrem de bucuroasa ca am ajuns sa am pana la 1.800 de vizitatori pe zi. In timp ce ii spuneam vrute si nevrute despre despre alimentatie, diete, frumusete, prietena mea mi-a dezvalui ca, de ceva timp, nu mai poate consuma carne si implicit nu prea mai are de unde sa isi ia proteinele. M-a intrebat cu ce ar putea inlocui-o, avand in vedere ca nu prea are pofta de mancare, iar programul stresant de la serviciu chiar i-a agravat aceasta stare.

Primul gand care mi-a venit in minte la auzul acestei probleme a fost ”Esti o norocoasa ca nu te chinuie poftele!”

Apoi am reflectat putin si i-am promis ca voi reveni cu solutii alimentare pentru problema sa. M-am documentat putin si iata care sunt variantele care pot inlocui cu succes carnea:

Printre cei mai de succes inlocuitori ai carnii se numara fasolea(12-14 g de proteine/cana) si lintea (18 g proteine/cana).

Fasolea are cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele. Contine calciu, fosfor, potasiu, acid folic, magneziu, fier, imbunatateste nivelul colesterolului si reduce riscurilor de boli cardiace.

Fasolea-boabe

Iar lintea, pe langa profilul proteinic ideal, hraneste in acelasi timp rinichii si glandele suprarenale.

linte-1Oleaginoasele: migdale, nuci, fistic, caju sau nucile de pin sunt toate surse importante de proteine vegetale. Acestea au 3-7 gr proteine/ceasca. In plus, ele se numara printre cele mai complexe surse nutritive, furnizand o serie intreaga de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) si minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.).

fructe_oleaginoaseSemintele de floarea soarelui, de in, de lucerna, de dovleac, de susan, au un continut de substante nutritive dens si este recomandat sa consumati cantitati mici- o lingurita sau doua pe zi. 30% din continutul semintelor reprezinta proteine.

seminte5

Lactatele nu sunt importante doar pentru sanatatea oaselor, ele contin proteine, iar daca sunt degresate, acestea pot ajuta la mentinerea in cote normale a temsiunii arteriale. Nutritionistii recomanda cel putin 2-3 portii de lactate degresate in fiecare zi.

22326-13798-04726-80Oul contine doar 70-85 de calorii si aproximativ 6,5 grame de proteine. Nevoia reala de proteine depinde de greutatea si de nivelul dumneavoastra de activitate. Un alt avantaj al consumului de oua este ca aceste alimente mentin senzatia de satietate un timp mai indelungat.

images (1)Ciupercile- structura proteinelor (aminoacizii esenţiali) din acestea este asemanatoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou, gliadina din grau. Sunt proteine comparabile cu cele din carne, 100-200 g ciuperci uscate consumate zilnic, pot substitui carnea, menţinînd in organism un echilibru normal. Sunt extrem de eficiente in dieta, desi au o valoare nutritivă ridicată, totusi, ciupercile au continut scazut de calorii si grasimi. O portie de ciuperci contine 20 de calorii.

ciuperci_1Tofu sau branza din soia este un inlocuitor de succes al carnii de pui, sau cel putin asa sustin specialistii. Continut de proteine: 8 gr/portie. Aceasta reprezinta o sursa benefica de fosfor, fier, calciu si magneziu si are, in acelasi timp, si un continut scazut de sodiu si colesterol. In plus este usor de digerabila. Branza de soia contine hormoni feminini vegetali care protejeaza pielea de oxidare dar are si rol anti-cancerului de prostata, anti-osteoporozei si anti-cancerului mamar. Lecitina din branza de soia ajuta la dezvoltarea memoriei, a vaselor sangvine si a nervilor.

how-its-madeAvocado(4 gr proteina/fruct) -aceste fructe contin noua aminoacizi esentiali pe care organismul nu ii poate sintetiza pe cont propriu. Acesti aminoacizi ajuta la construirea masei musculare si la producerea unei cantitati mai mari de proteine. In plus, fructele de avocado contin Omega-3, esentiali pentru sanatatea creierului si a inimii.

avocado-on-a-wooden-tableDesi vorbim tot despre un fel de carne, o sa amintesc si importanta pestelui in alimentatia noastra, mai ales daca alegem sa renuntam la celelalte tipuri de carne. Se recomanda consumul a minim doua portii de peste/saptamana. Posibile variante: somon, hering si pastrav. Majoritatea tipurilor de pesti contin aproximativ aceeasi cantitate de proteine per portie ca si carnea rosie, dar ofera in plus si fier, vitamina B12 – substante cu rol important in imbunatatirea nivelului de energie.

somonDesi exista diverse variante de inlocuire a carnii, este de preferat sa nu renuntam definitiv la ea. Organismul poate produce doar un numar restrans de aminoacizi necesari pentru producerea proteinelor. De aceea, o mare parte dintre acesti aminoacizi trebuie sa fie obtinuti din surse de proteine animale si/sau vegetale. Atat proteinele din surse animale, cat si cele din surse vegetale, contin aminoacizii esentiali pentru organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.