Psihoterapeut Monica Burcea: “Excesele ascund nemultumiri”

Vi s-a intamplat pana acum sa constatati ca prietenii vostri cuplati sau casatoriti au tendinta de ingrasare dupa ce „se aseaza la casa lor”? Ati observat ca odraslele prietenilor au aceleasi obiceiuri alimentare ca parintii lor, fie ele bune sau nocive? Ati vazut femei aproape anorerxice care se plang ca sunt grase? Ei bine, am vrut sa aflu daca acestea sunt doar niste constatari, sau au intr-adevar o cauza psihologica. Stiu ca v-a placut ultimul interviu cu psihoterapeutul Monica Burcea, asa ca am tinut sa aflu de la ea raspunsurile la intrebarile mele si sa le impart si cu voi.

ADF: Cu comentati faptul ca oamenii aflati in relatii de lunga durata tind sa castige in greutate?

Monica Burcea: Confortul psihologic pe care il ofera o relatie de lunga durata, siguranta pe care o avem cu privire la partener, pot conduce in timp catre tendinta de ingrasare. Ideea ce sta la baza acestei relaxari psihice este de genul „ma place asa cum sunt” ceea ce in timp se poate dovedi a fi fals. Pe de alta parte cuplurile pot capata in timp anumite tabieturi relaxante dar nu neaparat sanatoase: castronul cu popcorn ce insoteste filmele, pizza comandata cand nu exista chef de gatit, etc.

couple-pizza

ADF: Care este efectul psihologic pe care obiceiurile alimentare proaste ale parintilor le aduc asupra copilului?

Monica Burcea: Copilul preia intotdeauna modelul vazut in familie. Nu-i putem impune sa nu pofteasca la sucuri acidulate atat timp cat acestea exista in frigider sau sa nu fumeze la maturitate cata vreme unul sau ambii parinti fumeaza. La fel se intampla si in cazul alimentelor. Copiii preiau obiceiurile alimentare ale parintilor indiferent daca acestea sunt sanatoase sau nu.

ADF: Cum ati descrie persoanele care, desi sunt slabe, sunt mereu la cura de slabire si isi doresc sa piarda din ce in ce mai mult in greutate?

Monica Burcea: Anorexia este o afectiune care se tradeaza singura deoarece aceste persoane sunt permanent subponderale, tin mereu cure de slabire, se cantaresc des, refuza sa manance impreuna cu alte persoane sau au un program de exercitii fizice mult prea dificil pentru greutatea lor corporala. Pe plan psihologic anorexia se manifesta prin scaderea respectului fata de sine, nervozitate, nemultumire. Scaderea in greutate este privita astfel ca o conditie esentiala a supravietuirii si a acceptarii persoanei de catre ceilalti.

ADF: Auzim tot mai des sintagma „stil de viata sanatos”. Cum ati defini acest lucru din punct de vedere psihologic?

Monica Burcea: Stilul de viata sanatos inseama inainte de toate echilibru. In general excesele ascund nemultumiri, nefericire sau eschiva din fata constientizari unor probleme personale. Echilibrul inseamna impacare si acceptare a sinelui – deci sanatate emotionala. Daca aceasta nu exista, daca interiorul este dezechilbrat, dietele, curele de slabire si in general tot ceea ce facem pentru aspectul exterior vor fi doar incercari cu durata scurta de viata.

Pe Monica Burcea, psihoterapeut, trainer formator, Fondator Centrul de Terapie prin Ras „Mandarin”, o puteti contacta aici: http://terapieprinras.ro/ sau la adresa: monica.burcea@yahoo.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.