Cea mai minunata cetate medievala din sud-estul Europei o vei regasi fara doar si poate in Hunedoara. La poalele muntilor Poiana Rusca troneaza perla istoriei romanesti: Castelul Corvinilor. Construit pe o stanca si inconjurat de paraul Zlasti, primul lucru pe care l-am constatat la intalnirea acestui gigant este grandoarea arhitecturala, ce imbina elemente ale stilului gotic si renascentist. Tot ce stiam eu din povestile istorice si ce am vazut prin filme, reprezinta doar o mica parte din aceasta opera de arta.
Turnurile de aparare se inalta semete si strajuiesc curtea interioara. Fiind o fortareata in adevaratul sens al cuvantului si punct strategi de lupta, cel mai inalt dintre turnuri se numeste „Ne boisa”, in traducere „Nu te teme”. De fapt intreaga constructie iti inspira forta si protectie.
In curtea interioara, alaturi de capela zidita de Ioan de Hunedoara, se afla o fantana adanca de 30 de metrii. Legenda spune ca Iancu de Hunedoara le-a promis libertatea celor doi prizonieri turci care au sapat fantana. Conducatorul a murit pana la finalul lucrarii, iar sotia sa nu i-a respectat promisiunea, ba mai mult, i-a condamnat la moarte pe turci. Ultima dorinta a acestora a fost ca, pe marginea acestei fantani, sa se scrie urmatoarele: ”Apa ai, inima n-ai”.
Resedinta feudala ascunde sali si camere de onoare impresionante, care poarta amprenta vremurilor de demult. Cea mai impresionanta, in opinia mea, este Sala Dietei, unde se tineau sfaturile. Aceasta are medalioane pictate pe pereti, printre ele regasindu-se si portretele domnilor Matei Basarab din Tara Romaneasca si a lui Vasile Lupu din Moldova.
La parterul cladirii veti gasi vestigii si blazoane din vremea lui Iancu de Hunedoara, cel mai important fiind sigiliul corbului, de unde isi trage numele familia conducatorului- Dinastia Corvinilor.
Tot aici veti regasi cateva elemente de decor si vestimentatie care se afla in perfecta stare de prezervare. Un pat de mahon cu picioare care se inaltau, prelungindu-se pana in plafon si cu perdele de catifea, dar si cateva „outfituri” ale doamnelor de la castel, le veti vedea aici.
Chiar si camerele de tortura pot fi interesante, asta pentru cei cu sange rece. Mie una mi-au parut extrem de reale si sper sa nu repet experienta.
In rest, va recomand sa vizitati castelul intr-amanunt. Nu veti regreta nici privelistea vazuta din turnuri, nici somitatea camerelor de onoare, picturile de legenda sau alte elemente ale perioadei medievale.
Trebuie sa descoperiti Castelul Corvinilor!