Dov(LEACUL)

Nutritionistii ne indeamna sa ne hranim cu fructe si legume de sezon.  Am fi tentati sa spunem insa ca finalul de toamna nu ne ofera prea multe variante in aceasta privinta. Mai gasim prin piete struguri, mere, poate niste pere, nuci si cam atat, aceasta ar fi parerea generala. Exista totusi o leguma pe care multi dintre noi o consideram ornamentala, mai ales in perioada Halloween-ului si aici ma refer la dovleac.  Totusi, acesta este in esenta o adevarata comoara nutritionala.

Sursa importanta de betacaroten, asemenea morcovului, dovleacul are un rol important in imbunatatirea vederii. In plus, acesta ajuta la prevenirea cancerului, dar si a altor afectiuni precum diabetul sau obezitatea.

1-stire-dovleac

Cu 3 gr de fibre si 60 de calorii la portia de 250 de grame, dovleacul produce o stare de satietate si nu ingrasa!

O dieta bogata in fibrele pe care le regasim in acest fruct este benefica pentru organism si se pare ca este recomandat ca dovleacul sa fie ales la dimensiuni mai mici pentru preparare, tocmai pentru a-si mentine aceasta calitate.

Betacarotenul din dovleac  este un antioxidant poate scadea glicemia, Un studiu al Scolii de Medicina a Universitatii Stanford, a descoperit ca persoanele cu predispozitie catre dezvoltarea diabetului de tip II isi pot scadea sansele de aparitie a acestei afectiuni daca ar consuma betacaroten in cantitati mai mari.

In plus, dovleacul contine complexul de vitamine B, precum folati, niacina, vitamina B6, tiamina si acid pantotenic, dar si de cupru, calciu, potasiu si fosfor, aceste vitamine si minerale fiind extrem de necesare pentru mentinerea sanatatii organismului femeilor.

Si pentru ca suntem in sezonul rece, trebuie sa stiti ca dovleacul va poate imbunatati sistemul imunitar, protejandu-va de racelile nedorite. Reprezinta o sursa grozava de vitamina C. 250 de grame de dovleac copt contin 21 mg de vitamina C din cele 60 mg recomandate ca doza zilnica a unei femei (barbatii ar trebui sa consume 75 mg).

Si semintele de dovleac sunt bogate in mod natural in substantele chimice vegetale numite fitosteroli care se pare ca reusesc sa reduca nivelul colesterolului rau, LDL, deci mentin sanatatea inimii.

Si pentru ca tot v-am spus atatea despre beneficiile dovleacului, tot ce-mi ramane de facut este sa imi prepar un desert delicios din dovleac copt. Alege un dovleac de deimensiuni mici, taie-l in felii si introdu-l in cuptor timp de 20 min. Dupa coacere adauga putina miere si scortisoara. Este un desert minunat, iar eu il servesc alaturi de o limonada cu goji. Yummy!

wpid-2015-11-17_11.59.30.jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.