Coach nutritie Cristina Draghici: „Alimentul trebuie sa fie hrana pentru trup si suflet, nicidecum o sursa a bolilor”

12063735_870169833097621_7057816455073763578_nPe Cristina Draghici am cunoscut-o la evenimentul „Povesti si Inspiratie, fara foc”. Acolo, coach-ul de nutritie, ne-a oferit reteta unui aliment minune, al carui efect benefic se simtea nu numai la interior, ci se vedea si la exterior, respectiv actiona asupra sanatatii tenului. Felul in care Cristina ne-a prezentat informatiile, mi-a trezit noi curiozitati, tocmai de aceea i-am adresat pe loc cateva intrebari fulger, la care mi-a rapuns detaliat, astfel incat sa va pot prezenta informatii folositoare in cele ce urmeaza.

AdF: Din ce alimente, sau combinatii de alimente, ne luam, in mod natural, vitaminele pe timpul iernii?
Cristina Draghici: Natura are un mecanism foarte complex si ne furnizeaza in fiecare anotimp exact necesarul de nutrienti de care organismul nostru are nevoie.
Iarna avem nevoie in primul rand de alimente care ne ajuta sa ne construim o buna imunitate, fiind un anotimp rece in care suntem mai expusi decat in celelalte perioade la diferite boli virale si nu numai. As recomanda un aport de vitamina C, dar pe care trebuie sa il obtinem din alimente si nu din suplimente sintetizate,stim deja ca este extrem de benefica in lupta impotriva racelii.
Surse importante de vitamina C sunt: catina, lamaia, portocale, patrunjelul, broccoli.
Iata si cateva combinatii de alimente optime pentru imunitate: miere si catina; miere si usturoi crud; portocala cu ghimbir sau mixul de lamaie,ghimbir, miere si scortisoara.

AdF: Cat de benefic este postul pentru organism?
Cristina Draghici: Postul este extrem de benefic pentru organismul nostru, in primul rand, spiritual vorbind, este privit ca o curatare a sufletului dar si o detoxifiere a organismului nostru. Postul are o frumoasa traditie inca din stramosi si as vrea sa ne intoarcem putin privirea catre origini, pe vremuri postul era mult mai strict si era intr-adevar tinut cu rugaciune si avea o semnficatie foarte puternica.
Se pare ca pe vremuri nu era permisa nici folosirea „unt de lemnului” adica uleiului. Astazi, din fericire, avem o mare varietate de alimente din care putem alege, asa ca este destul de usor sa tinem post si, in acelasi timp, sa mancam foarte sanatos.

„Evitati combinatia de paine cu cartofi si orez cu mazare”

AdF: Cum ar trebui sa tinem post ca sa nu ne ingrasam. De ce combinatii ar trebui sa ne ferim?
Cristina Draghici: Dupa cum spuneam mai devreme, postul trebuie tinut respectand adevarata lui semnificatie, trebuie tinut cu trupul si sufletul. Alimentele de care trebuie sa ne ferim, din pacate nu doar in post, sunt alimentele din comert pline de aditivi, conservanti si coloranti care sunt foarte usor de procurat. Putem sa pregatim acasa mese foarte gustoase si sanatoase care implica timp scurt de prepare si costuri mici.
In acest sens, eu cochetez si cu hrana raw vegana, pe care v-o recomand din suflet. Folositi, pe cat posibil, alimente de origine vegetala in stare cruda, pentru ca sunt bogate in nutrienti. Sa ne ferim si de alimentele prajite sau de cele cu sosuri foarte grele si pline de grasimi, care sunt tot de post, dar totusi extrem de nesanatoase. Evitati asocierile de: paine cu cartofi, orez cu mazare, diferite pate-uri de post din comert, vegetale mult prea gatite(care isi pierd toti nutrientii).

„Alimentele de origine vegana reprezinta o explozie/infuzie de sanatate pentru echilibrul organismului”

AdF: Esti vegana, de ce ai ales acest stil de viata?
Cristina Draghici: Alimentele de origine vegetala sunt extrem de sanatoase si aduc un aport mare de fibre, vitamine, minerale si enzime. Personal, prefer hrana in stare cruda, pe cat posibil. Vegetalele sunt extrem de gustoase si au culori foarte vii. Diversitatea de alegeri este foarte mare in dieta vegana, este atat de variata incat exista alimente pe care majoritatea oamenilor cu dieta conventionala nu le cunosc. Alimentele de origine vegana reprezinta o explozie/infuzie de sanatate pentru echilibrul organismului.
Sunt de parere ca alimentele trebuie sa constituie medicamentele noastre nicidecum sursa afectiunilor.
Sunt foarte gurmanda, tocmai de aceea cred ca mi se potriveste acest regim. Astfel pot consum un volum mai mare de alimente crude, pentru ca au densitate mica si, in plus, ma simt plina de energie, sanatoasa si consum hrana vie plina de enzime si vitamine, sunt fericita si ma simt extrem de bine cu alegerile pe care le fac.
„O alimentatie sanatoasa va prevenii 95% din toate bolile”, spunea Linus Pauling, iar eu sunt total de acord cu aceasta afirmatie.

Mai multe despre Cristina Draghici puteti descoperi aici: http://cristinadraghici.ro/

 

2 thoughts on “Coach nutritie Cristina Draghici: „Alimentul trebuie sa fie hrana pentru trup si suflet, nicidecum o sursa a bolilor”

  1. Corect gândit.
    Intrebari:
    1. Cum schimbam atitudinea majorității față de vegani?
    2. Care sunt beneficiile concrete ale stilului de viață vegan?

    1. Buna Radu, in primul rand, atat eu, cat si Cristina, vrem sa iti multumim pentru interesul acordat articolului. Iata raspunsurile nutritionistei:
      Cum schimbam atitudinea majoritatii fata de vegani?
      Personal, de cand sunt vegana si consilier nutrionist, am inteles ca mesajul meu este receptionat de cine isi doreste sa afle informatii sau se gandeste sa adere la acest stil de viata.
      Eu si dumneavoastra transmitem mesajul,eu personal in workshop-uri,seminarii si alte interactiuni cu oamenii si va asigur ca sunt destul de dese si oricine isi doreste poate participa. Transmit cu mult drag pasiunea mea catre nutritie si beneficiile reale ale acestui stil de viata, dar alegerile ne apartin intru totul, Imi ofer tot sprijinul pentru cine este interesat si monitorizez oamenii cu care colaborez.
      Repet, oamenii primesc aceasta informatie si o ‘exploateza’ daca isi doresc o schimbare si vor sa traiasca mai sanatos.

      Care sunt concret beneficiile stilului de viata vegan?
      Beneficiile sunt multiple,as vrea sa incep prin spune ca in primul rand consumam foarte multa hrana vie,de calitate, plina de enzime si nutrienti optand pentru hrana vegana.
      A consuma hrana formata din calorii goale inseamna a umple un sac, neinteresandu-ne exact cu punem in el si in ce masura materialul se pastreaza intact, isi pastreaza calitatea sau urmeaza sa se deterioreze,trebuie sa mizam pe calitate si sa folosim hrana in beneficiul nostru,sa reprezinte ‘medicamentul’ nostru nicidecum sursa afectiunilor noastre.
      Din pacate si o spun cu tristete, in ultimii ani incidenta bolilor a evoluat foarte mult si hrana sta la baza lor intr-o mare masura. A ne hrani corect inseamna a ne respecta organismul in primul rand si a-i furniza instrumentele pentru a se dezvolta intr-un mediu sanatos.
      Ca raspuns concret va pot spune ca hrana vegana ne optimizeaza sanatatea, este plina de nutrienti, enzime si imbunatateste si digestia prin aportul mare de fibre. Aceste alimente asociate corect ne confera energie si multe beneficii la nivel de aspect fizic (piele,par,unghii sanatoase) si calitatea vietii (somn bun,concentrare, nivel de hidratare si stare de bine).
      Un om sanatos e un om fericit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.