Cele sapte minuni ale Romei

Caesar impreuna cu urmasii sai credeau ca sunt descendenti directi ai zeitei Venus… Poate de aceea la Roma regasesti peste tot bogatia frumosului. Orasul celor sapte coline este fara doar si poate un muzeu al carui puls il poti lua la fiecare colt de strada, descoperind vestigiile unui trecut glorios.

Inspirational, asa as caracteriza eu capitala Italiei. Daca vreodata ai crezut ca esti incapabil de a face un lucru, atunci viziteaza-l! Daca ai idei marete, pe care nu stii cum sa le pui in practica, viziteaza-l! Felul in care romanii au putut sa construiasca o civilizatie in toata regula acum peste 2.000 de ani, te va face sa iti schimbi parerea despre propria-ti forta. Vizionarii au ce cauta aici!

Inainte de toate, ca sa descoperi Roma ai nevoie de un ghid. Mai apoi incepe prin a vizita Palatino si Forumul roman. Aici vei afla legenda lui Romulus si Remus, alaturi de istorisirile actiunilor ce au dus la formarea orasului. Povestile astea creeaza o experienta mai palpabila pentru mintea noastra. In acest loc te poti plimba linistit pe Via Sacra si Via Nova si poti observa inde-aproape statuile, fantana ce curge inca de acum 2.000 de ani, o parte din locuintele si templele impunatoare ale romanilor. Eu cred ca aici pietrele pot spune multe povesti, trebuie doar sa lasi frau liber imaginatiei.

Palatine Hill, Roman Forum

Palation Hill

20160815_135813

Forumul Roman

20160815_132448

Via Sacra

Facand un pas inainte in istoria Romei, urmeaza Amphitheatrum Flavium, sau Colosseumul. Construit in perioada 72-80 dHr, acest edificiu a fost dedicat evenimentelor precum: luptele intre gladiatori; etalarea prazilor de razboi- cum ar fi animalele salbatice aduse din taramuri indepartate; punerea in scena a unor povesti mitologice; executii; sarbatorirea nasterii unui nou conducator, sau incoronarea unui nou imperator. Colosseumul era astfel dedicat distractiilor, dar de obicei spectacolul avea in spate o desfasurare de forte de o cruzime inimaginabila. In acest amfiteatru 80.000 de oameni din provinciile romane veneau sa priveasca spectacolul vietii si al mortii.

Colosseum

Interior Colosseum

Colosseum vizita

Colloseum by night

Campidoglio a fost citadela romana, amplasata pe unul dintre cele sapte coline. In trecut aici erau localizate templele, asta pentru ca era un teritoriu la inaltime, deci si mai aproape de zei. Totusi, in anii 1500, Papa Paul al IIIl-lea a ordonat proiectarea unei noi piete in aceasta zona. Responsabilul pentru crearea sa fost numit Michelangelo. In mijlocul piatetei cu pavaj nemaintalnit pana la vremea proiectarii,  troneaza statuia lui Marcus Aurelius, strajuita de trei cladiri. Cea din centru, Palazzo Senatorio, a fost creat special pentru intalnirile senatului, iar in zilele noastre serveste drept primarie a Romei. Tot aici veti regasi alte doua muzee, doldora de exponate deosebite, printre care se numara  si Lupa Capitolina– o incantare pentru pasionatii de istorie.

Campidoglio

Lupa Capitolina

De pe colina Campidoglio poti observa cu usurnta Via dei Fori Romani, strada forumurilor romane,  strajuita de catre celebra Columna a lui Traian. Acest monument a fost comandat special de imperator in urma cuceririi Daciei. Certificatul de nastere al poporului roman este incrustat in basorelieful cu 124 de episoade, ce prezinta scene din timpul luptei. “De bello dacico” i-a spus Traian acestui monument de 30 de metrii inaltime. In incaperea de la baza columnei, se regaseste cenusa imparatului.

Via dei Fori

Columna lui Traian

Forul lui Traian

Un alt vestigiu al lumii romane este Pantheonul. Templul tuturor zeilor, are si o poarta spre cer, as spune eu, prin intermediul Oculus- singura sursa de lumina a cladirii cu o deschidere rotunda de peste 40 de metrii. Strajuit de coloane corintiene, templul este surprinzator atat dinauntru, cat si din afara. Chiar daca nu esti religios, aici vei simti un grad de spiritualitate, poate datorita faptului ca milioane de oameni au venit la Pantheon sa se roage unei divinitati. Acest lacas este cel mai bine prezervat din istorie.

Pamtheon

Oculus Pantheon

Fontana di Trevi este de departe cea mai graitoare creatie de gen pe care o vei intalni. Sculpturile ce o imbraca spun o poveste- aceea a personajului principal Neptun, zeul marii, ce troneaza intr-un car purtat de doi cai de mare: unul naravas si altul cuminte, prezentand felul in care apa isi poate schimba “dispozitia”. Sanatatea si abundenta sunt personificari ce insotesc imaginea lui Neptun, iar deasupra acestora apar basoreliefuri ce prezinta legenda fecioarei care a descoperit sursa de apa a fantanii. Nu uita sa arunci o moneda in Fontana di Trevi, asta va insemna ca in viitor te vei reintoarce la Roma.

Trevi Fountain

Fontana di Trevi

Intorcandu-ma intr-o zona spirituala, as  vrea sa reamintesc si zona Vaticanului. Odata ce treci podul peste Tibru, vei pasi intr-o lume mai linistita, strajuita de statui ale ingerilor.

In capatul podului veti regasi Castelul Sant’Angelo, o minunata intruchipare a dorintei unui rege de a deveni nemuritor. Servind drept mausoleu al lui Hadrian, acesta este un castel in toata regula, ce comunica prin intermediul Pasajului Borgo cu Vaticanul.

Sant Angelo Castle

Intruchipari ale fetelor luminate strajuiesc piata San Pietro, iar basilica cu acelasi nume este o cladire cum nu ai mai vazut pana acum. Opulenta smereniei se traduce arhitectonic prin intermediul acestei cladiri. In vecinatatea sa veti regasi Capela Sixtina, o comoara artistica a Europei. „Crearea lui Adam”- fresca a lui Michelangelo, o veti descoperi aici, alaturi de alte opera de arta.

Basilica San Pietro

Capela Sixtina

Minunile Romei ti le-am prezentat mai sus, alaturi de povestile ce le insotesc. Totusi, exista si alte locuri pe care trebuie sa le vizitezi la Roma, fie pentru importanta culinara sau pur si simplu pentru distractie.

Cele mai frumoase restaurante din Roma le puteti regasi in Piata Navona. Locul care servea in antichitate pentru intrecerile sportive, este acum un spatiu de desfatare culinara si vizuala. Trebuie sa savurezi un tiramisu langa Fontana dei Quatro Fiumi (Fantana celor Patru Rauri).

Daca vrei sa simti pulsul orasului nou, mergi la Trastevere. Acolo gasesti pizzerii, restaurante traditionale, wine baruri sau cluburi, pentru orice gusturi. In plus, te poti intretine cu mici spectacole urbane, cum ar fi jongleriile cu foc.

Pentru shopaholici, Via del Corso si Piazza di Spagna sunt zonele in care veti regasi cele mai cool branduri.

Un loc ce mie m-a placut foarte tare a fost Muzeul Leonardo Da Vinci. Cateva dintre exponatele locatiei iti vor dezvalui geniul acestui om al secolului XV. Mai mult decat un architect, Da Vinci a fost un vizionar tehnologic. Mecanisme ce stau la baza crearii bicicletei, masinii, tancului, elicopterului, mitralierei, sunt doar cateva dintre inventiile sale. Vizita la acest muzeu va fi cu siguranta una interesanta.

Leonardo Dan Vinci Helicopter

Da Vinci Tanc

Da Vinci aripa avion

Leonardo Da Vinci Orasul Perfect

Sub deviza “Simplitatea reprezinta sofisticarea extrema”, va sfatuiesc sa luati urmatorul avion si sa mergeti la Roma!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.