Calator aristocrat

M-am intrebat mereu cum traiau boierii in vremurile de demult. Cum se desfasura o zi din viata acelor oameni care aveau sub stapanire pamanturi ce se-ntindeau din crestele muntilor si pana la malul marii, personaje al caror blazon spunea istoria a sute de ani si trezea respectul taranilor romani?

Si iata, conform zicalei “ Ai grija ce-ti doresti!”, weekendul trecut, undeva in satul Maldaresti, aproape de Horezu, mi-a fost dat sa traiesc experienta secolului XVIII.

Startul acestei incursiuni l-am dat la Casa Veche, poate cea mai pitoreasca locatie pe care am vizitat-o vreodata. Povestea acesteia are valoare sentimentala: un tanar de 31 de ani a ales sa reconditioneze casa bunicilor si sa faca din ea un muzeu in adevaratul sens al cuvantului. Barbatul nu s-a limitat doar la asta: atelierul de tamplarie al bunicului l-a transformat intr-o locuinta anexa, iar zona unde erau grajdurile s-a transformat intr-o bucatarie traditionala. Toate acestea de inchiriat pentru o noapte, doua, trei, pe cat te indeamna sufletul si bugetul.

Casa Veche Maldaresti

Fiecare obiect de mobilier din interiorul acestei locatii, fie ca e vorba de cel din camera, cel de pe prispe sau din foisor, este reconditionat si poate fi cumparat. Se pare ca proprietarul nu se da in laturi atunci cand vine vorba de lucrul cu mainile, considera ca fiecare bucata de lemn are o poveste pe care el o poate aduce la viata, tot ce trebuie sa faca este sa-si foloseasca talentul. Bineinteles, in incaperile Casei Vechi, poti regasi elemente ceramice, mai vechi sau mai noi, care poarta amprenta maiestriei localnicilor.

Dragan Casa Veche

Ceramica Casa Veche

Camera Casa Veche

Foisor Casa Veche

20170401_180333

Gradina Casa VecheCe pot sa va spun este ca nimic nu se compara cu un bunch luat la o masa boiereasca, pe un fololiu masiv, vechi de 150 de ani, in timp ce iti bei cafeaua cu lapte dintr-o ceasca din ceramica de Horezu.

N-am poposit prea mult aici, deoarece calatorului ii sta bine cu drumul.  La sfatul localnicilor, am aflat ca cea mai de pret comoara turistica a zonei o reprezinta Culele. Cuvantul deriva din turcescul Kula, ce desemneaza turn, iar in spatiul romanesc defineste, prin extensie, o locuinta de tip turn,ce are drept caracteristici principale: un parter inalt masiv, o scara interioara de acces spre etaj si retrageri succesive ale zidului in inaltime. Culele au fost ridicate de boieri ca masura de aparare impotriva amenintarilor incursiunilor pasalelor de la Vidin si Ada-Kaleh si a cetelor de haiduci.

Cula Duca

Casa Memoriala I.G. Duca

Cula GreceanuAceste cladiri nu numai ca ofera o perspectiva a felului in care traia boierimea in acea vreme, dar salasluiesc povesti despre tineri conasi si printese de origine turca, ce au creat un nou neam.

Interior Cula Greceanu

Interior cula

Dragan Cula Greceanu

2017-04-02_23.54.54
Complexul Muzeal Maldaresti include Cula Maldarescu, Casa Memoriala I.G. Duca si Cula Greceanu.

Daca esti amator de suveniruri, trebuie sa vizitezi si centrul de ceramica din Horezu. Minunatele obiecte sunt realizate folosind mijloace traditionale: roata olarului, cuptoare orizontale pe lemne, ustensile de finisat traditionale.

Ceramica Horezu

Si cum spiritualitatea sta in natura noastra, o doza din acest sentiment iti poti lua vizitand manastirea Horezu si insusindu-ti de acolo, de sus, intreaga priveliste a zonei.

Priveliste Horezu

Cheile Bistritei sunt o alta oprire pe care trebuie sa o faceti in zona! Intregul ecosistem te va uimi cu maretia sa. Un tunel in roca va duce catre ceea ce specialistii au numit Parcul National Buila-Vanturarita.

Cheile Bistritei

Parcul National Buila-Vanturarita

Si pentru ca dupa atata vizitat, ai nevoie de o masa boiereasca, nu rata Conacul Maldar. In restaurantul cu staif, ce te-mbie cu arhitectura inspirata din vremurile de demult, poti savura din vesela rafinata, preparate traditionale oltenesti. Totul este savuros aici, de peisajul cu brazi, pana la zdrelita(ciorba de curcan)- preferata a conasului Maldar.

Conacul Maldar

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.