Se spune ca nimic nu este intamplator. Datorita unor circumstante neprevazute si a unor decizii luate in ultimul moment, vara aceasta am fost omul potrivit la locul potrivit, respectiv turist in Parga- cel mai minunat oras pe care l-am descoperit in calatoriile mele prin Grecia.
Localitatea aceasta, situata pe una dintre costele regiunii Epirus, este o combinatie spectaculoasa intre cultura si peisajul specific grecesc si influentele arhitecturale italiene. Asta se datoreaza si faptului ca localitatea a fost cucerita de venetieni, care si-au lasat o amprenta pregnanta in zona, iar cea mai mare dovada a acesteia este castelul situat pe una dintre dealurile orasului. Din punctul meu de vedere, as spune ca Cinque Terre este o sora mai mica a Pargai. Ramane sa vedem daca va pot convinge de asta in cele ce urmeaza.
Orasul care te provoaca sa faci miscare!
Parga este un oras pentru oamenii care nu se feresc de miscare. Lasati-va masinile in parcari si descoperiti plajele si atractiile statiunii la pas, pentru ca sunt aproape de centru! Asa am facut eu, m-am bucurat de fiecare pas facut in aceasta zona, asta pentru ca peisajul te surprinde in orice moment cu o strada pitoreasca, o stanca neobisnuita, un val albastru si jucaus, o casa colorata, copaci infloriti, ruinele unui castel.
Si pentru ca tot am adus vorba despre elementele care iti atrag atentia in Parga, as spune ca locul cel mai important de vizitat este Castelul Venetian. Chiar si drumul pana la acesta este unul extrem de placut. Fiind cazata la vila Katarina, respectiv in cealalta parte a orasului, am fost nevoita sa traversez centrul, sa trec prin zona de bazar si apoi sa urc pana la castel.
Tot pe acest drum puteti merge si catre plaja Valtos si trebuie sa va marturisesc ca eu l-am parcurs apropape in fiecare zi. Urcarea si coborarea unui deal in circumstantele acestea este o mica provocare, pe cat de placuta, pe atat de tonifianta pentru musculatura.
In zona castelului, am descoperit nu doar ruinele a ceea ce a fost o fortareata colosala a venetienilor, cat si panorame de neuitat. Fie ca vorbim despre peisajul centrului de oras, sau cel care iti dezvaluie plaja Valtos si imprejurimile, ambele sunt privelisti pe care trebuie sa le vezi macar o data in viata.
Daca ruinele acestea ar putea vorbi, cu siguranta ar povesti despre putere, orgolii, determinare, batalii si cuceriri, despre suferinte si victorii. Edificiul initial construit in timpul posesiunii venetiene din secolul 15, a fost distrus de otomani la 1571 si reconstruit de italieni un an mai tarziu, dupa batalia navala de la Lepanto. Dupa dominatia venetiana, au urmat ocupatii franceze, ruso-turcesti, britanice, culminand cu vanzarea orasului catre Ali Pasha in 1819.
Intrarea castelului este protejata de un bastion semicircular, zona in care localnicii au si construit un restaurant cu o priveliste deosebita asupra citadelei.
Placerile gustului
Parga este un oras viu, iar pulsul acestuia il puteti lua in zona promenadei, unde veti regasi taverne cu personal extrem de ospitalier, gata sa-ti faca toate poftele. Recomandarea mea – taverna Bacchos. Deliciile din fructe de mare si energia oamenilor de aici, care te indeamna seara de seara la un dans special grecesc, fac toti banii- desi preturile sunt rezonalibile.
Si pentru ca am ajuns in zona de food, iata cateva alegeri sanatoase, extrem de delicioase, pe care vi le recomand in Parga (cu preturi de pana in 20 euro):
Platou creveti (Taverna Bacchos)
Souvlaki cu orez ( Taverna Flisvos)
Salata Greceasca ( Restaurant Coral- Lichnos Beach)
Desert must have
Frozen Yogurt cu goji si nuci- MagiCream
Inghetata Ferrero Rocher in con Oreo
Distractii nocturne
Viata de noapte nu este una extrem de vibranta in Parga, sunt 2-3 clubulete ce provoaca turistii la distractii pana-n zori. Mie mi s-a parut intim si cool Do it Like Fidel, un bar cu view catre port si oameni frumosi.
Plaje cu apa turcoise
In ceea ce priveste plajele, prima oprire in oras este fara doar si poate Kryoneri. Desi are un spatiu limitat de locuri, peisajul cu stancile ce rasar din mare face toti banii. Parca te duce putin cu gandul la Thailanda si insulele Phi Phi.
Urmatoarea oprire pentru mine a fost Valtos Beach, locul in care mi-am petrecut majoritatea zilelor de vacanta. Aceasta plaja se-ntinde pe o suprafata de cativa kilometri si este strajuita de munti. Pe mine m-a cucerit acest loc cu apa sa turcoise, privelistea pe care o ai de aici asupra castelului venetian, dealurile impadurite ce ies din mare, pulsul vibrant al persoanelor de pe plaja si al personalului locatiilor de tip bar sau taverna, adrenalina celor care practicau aici diverse activitati nautice, momentele in care acostau ambarcatiunile aproape de tarm, toate au facut deliciul calatorului din mine.
In Valtos aveti diverse variante pentru a sta la plaja: fie ca va plac locurile mai exclusiviste, fie ca va doriti sa stati tolaniti pe prosopul propriu, langa o stanca, aveti posibilitatea sa faceti acest lucru.
Un sezlong in Valtos are pretul cuprins intre 3 si 6 euro.
Ca si recomandare pentru masa in aceasta zona, incercati taverna Stefanos sau Flisvos. Nu sunt cele mai apropiate de plaja, dar daca urcati coasta, va puteti bucura atat de o priveliste deosebita asupra zonei, cat si de o masa proaspata si buna. In cele doua locatii puteti lua un panz sau o cina deliciasa.
A treia plaja pe care v-o recomand este Lichnos, aflata la 6 kilometri de Parga. Noi am decis sa parcurgem aceasta distanta pe jos, ni s-a parut interesant sa vedem si o alta perspectiva a locului, in afara de cea din masina. Drumul a durat aproximativ 30 de minute iar peisajele au fost placute. Daca decideti sa urmati acelasi traseu, o provocare chiar si pentru cei mai sportivi, poate fi urcarea si coborarea pantei care duce de la drumul principal la plaja.
Lichnos este de asemenea strajuita de doua dealuri impadurite si, la fel ca Valtos, are o zona mai comerciala si una mai salbatica. Pentru ca statul pe sezlonug nu este chiar activitatea mea preferata, am avut ceva timp la dispozitie sa vizitez si partea stancoasa a plajei. Merita vazuta!
Desi pe aceasta plaja se pot face sporturi nautice, eu m-am limitat la un alt gen de miscare- un tenis pe plaja cu fetele imi ofera mereu un tonus pozitiv.
Recomandari in zona:
In apropriere de Parga veti regasi insula Lefkada. Printr-o intamplare am ajuns sa petrec in Nidri cateva ore si m-am bucurat de view-ul cu munti si insule raslete. Aici am regasit plaje mici, intime, pentru cei care isi doresc un sejur relaxat, departe de ochii prea multor persoane.