Dr Omar Wahba: “Prevenim aparitia ridurilor cu toxina botulinica si umplem ridurile deja formate cu acid hialuronic”

Anul acesta am participat si eu, alaturi de compania pe care o reprezint, la Cosmetic Beauty Hair. Pe tot parcursul acestui targ am auzit in difuzoare aceeasi reclama: “VINO LA STANDUL NOSTRU SI DESCOPERA CREMA CARE TE INTINERESTE CU 10 ANI”. Initial am crezut ca este o gluma, caci niciun om de comunicare nu ar avea rusinea sa foloseasca un astfel de statement, in conditiile in care, stim cu totii- o crema nu iti poate da 10 ani inapoi si nici nu iti poate sterge de pe fata patina timpului. Lucrul asta l-ar putea face, in cel mai fericit caz, botoxul, acidul hialuronic, firele de lifting, cam tot ce tine de operatii estetice.

Se pare ca, desi suntem in secolul informatiei, oamenii inca se folosesc de afirmatii exacerbate, fara nicio legatura cu adevarul, care au menirea sa vanda niste produse. Tocmai de aceea consider, inca odata, ca educatia este esentiala si in acest domeniu, ca inainte de a merge la beauty shop sau la clinica de infrumusetare, trebuie sa avem foarte clar niste informatii legate de ceea ce ne dorim sa achizitiona si care este rezultatul corect al acestuia.

Una dintre intrebarile pe care le-am auzit des in cabinetele specialistilor de chirurgie estetica pe care le-am vizitat in scop professional, a fost “ Cand trebuie sa aleg injectarile cu botox si cand apelez la cele cu acid hialuronic”. Raspunsul pentru voi il va oferi astazi  dr Omar Wahba, specialist in cadrul Skin MedSpa.

“In primul rand botoxul sau mai bine spus VISTABEL®, aceasta fiind denumirea comerciala a produsului in Europa, este un miorelaxant, ce actioneaza prin blocarea impulsurilor nervoase directionate catre muschii in care a fost injectat produsul si astfel se creeaza o relaxare a musculaturii ce cauzeaza aparitia ridurilor in zona vizata si totodata netezirea pielii de pe raza muschiului injectat. Personal, aleg sa vad tratamentul cu botox mai mult ca un tratament preventiv decat curativ, deoarece odata ce se formeaza santuri (riduri profunde), in afara de tratamentul cu botox, va fi necesar si un tratament cu acid hialuronic, cu acesta obtinand umplerea santului.

Acidul hialuronic este o polizaharida ce se regaseste in piele si are proprietatea de a actiona ca un burete si de a retine moleculele de apa, dand volum fetei, astfel odata cu epuizarea resurselor de acid hialuronic din piele, rolul acidului hialuronic injectabil este de a reda volumul initial al zonei injectate sau de al imbunatati”

Intrebat care sunt zonele pe care lucram cu toxina botulinica si care sunt cele recomandate pentru acid hialuronic , medicul Skin MedSpa a declarat:

“Zonele ce se preteaza cel mai bine pentru botox, din punct de vedere estetic sunt: fruntea, glabela (zona dintre sprancene ce formeaza ridurile dintre sprancene, care adesea iau forma cifrei „11”) si „laba gastii” (marginea externa a ochiului).
Zonele de la nivelul fetei, vizate de acidul hialuronic sunt: riduri (frunte, glabela, nazolabial, perioral), cearcane, pometi, buze si linia mandibulara. Nu suntem limitati doar la fata, asa ca in urma unei consultatii, putem determina zone ce necesita rejuvenare sau umplere” completeaza medicul estetician.

Si totusi acidul hialuronic este cea mai populara substanta de rejuvenare a secolului …

“Odata cu varsta, tesuturile subiacente ce ne ajuta pielea sa arate tanara, cedeaza, din cauza expunerii la soare, gravitatiei, factorilor genetici, dieta necorespunzatoare si a miscarilor repetate ale muschilor fetei si se creeaza asa numitele riduri de expresie.

Straturile pielii sunt formate din epiderm si derm, epidermul fiind stratul extern al pielii, ce actioneaza ca principala bariera de protectie impotriva mediului inconjurator si dermul, ce reprezinta stratul profund al pielii, ce actioneaza ca o retea de suport pentru acesta. Majoritatea ridurilor apar in stratul dermic al pielii, unde, cu trecerea timpului, reteaua de fibre de colagen si elastina (ce asigura structura, suportul si elasticitatea pielii), se slabeste, iar resursele de grasime si molecule precum acidul hialuronic (ce ajuta in a da volum straturilor subiacente pielii fetei), se epuizeaza si astfel apar ridurile.

Acidul hialuronic JUVÉDERM®, asociat sau nu si cu alte tratamente, dupa caz, poate trata sau reduce cicatrici care au creat defecte minore la nivelul pielii, riduri (prin umplerea acestora, aducand zona injectata la nivel cu pielea inconjuratoare), volumizarea buzelor, corectia de asimetrii ale buzelor si lipoatrofii (pierderea de grasime. ex: pometi).”, declara dr Omar Wahba.

Despre preferintele romancelor in ceea ce priveste interventiile estetice vom afla din cele ce urmeaza:

“Ca medic estetician, sustin aspectul natural in urma injectarilor si ma bucur de faptul ca cele mai multe dintre paciente isi doresc acelasi lucru, restul alegand sa se lase pe mana mea si in final sa se bucure tot de acelasi aspect natural, mai ales atunci cand vine vorba de volumizarea buzelor.

In ceea ce priveste ridurile de expresie de la nivelul fruntii si glabelei, pacientele nu sunt informate ca pot sa previna aparitia lor folosind in mod constiincios, tratamentele cu toxina botulinica si de cele mai multe ori sunt necesare tratamentele atat cu toxina botulinica, cat si umplerea ulterioara cu acid hialuronic, in situatia in care ridurile in cauza sunt profunde. Astfel cele mai multe vor fi deranjate de ridurile de pe frunte, glabela, laba gastii si nu in ultimul rand, santurile nazolabiale si isi vor dori sa obtina un aspect mai tineresc prin umplerea acestora.

Cat se mentine rezultatul injectarilor( botox si acid) si la cat timp ar trebui reinmprospatat, povesteste medicul specialist al Skin MedSpa.

“In ceea ce priveste toxina botulinica, studiile celor de la Allergan, cei ce detin toxina botulinica de uz cosmetic,  VISTABEL®, au aratat ca efectul tratamentului dureaza pana la minim 4 luni dupa injectare, insa avem paciente unde remanenta produsului a fost de pana la 8 luni.Reevaluarea trebuie facuta la cel putin 3 luni.

Acidul hialuronic are insa marje mai mari ca remanenta, diferenta fiind metabolismul fiecarei persoane, insa efectul tratamentului variaza intre 6 luni si 2 ani, in functie de tipul produsului (diferenta de vascozitate a produsului in functie de zona injectata) si zona unde este injectat. Reevaluarea trebuie facuta la cel putin 5 luni.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.