Palatul Reggia di Caserta – rivalul opulent al lui Versailles si Schonbrunn

O calatorie de 40 de minute desparte Napoli de Reggia di Caserta, supranumit Versailles-ul Italiei. Intr-o zona pitoreasca, inconjurata de multe livezi, chiar in fata unei mici gari, ti se dezvaluie cea mai impunatoare cladire pe care am vazut-o pana acum, un edificiu care m-a dus instant cu gandul ca Schombrunn pare un frate mai mic al acestui palat.

Reggia di Caserta a fost creata la mijlocul secolului al XVIII-lea, pentru Carol al III-lea al Spaniei, conducatorul Regatului Celor Doua Sicilii. Cladirea este una impresionanta, dimensiunile sale fiind considerabile. Totusi unicitatea acestui loc sta in detaliile si opulenta interioara, pe care arhitectii vremii au creat-o pentru regii lor. Statui impresionante strajuiesc cele 200 de camere ale palatului, iar in fiecare dintre apartamentele regale vei regasi basoreliefuri cu reprezentatii mitologice, sau murale ale unor desfasurari de forte armate.

Intregul interior al palatului inspira forta. Sculpturi ale razboinicilor ingeri, reprezentatii ale zeitei Diana, tablouri ale unor scene celebre din lupte, toate iti creeaza un sentiment de maretie, de putere, subliniate prin intermediul decorului in care fiecare forma, fiecare culoare, se imbina perfect pentru a te introduce in atmosfera unei regalitati infloritoare. Sala di Astrea, Sala di Marte, Sala del Trono sau biblioteca palatina sunt fara doar si poate incaperi reprezentative ale istoriei vremii si ale curentului florentin.

Cladirea a fost conceputa pentru a rivaliza cu Versailles si cu palatul regal din Madrid, dar spectacol artistic nu se desfasoara doar in interior, ci se continua si in afara spatiului palatului. In gradinile acestuia am regasit nenumarate „piese de apa”: bazine, fantani monumentale, cascade.

Nimic nu e mai placut decat o plimbare cu caleasca pana la punctul cel mai inalt al gradinii, unde strajuiesc doua grupuri sculpturale, imbaiate de apa jucausa a unei cascade ce isi face drum rapid printre stanci.

Una dinte reprezentatiile statuare o intruchipeaza pe Diana, zeita vanatorii, alaturi de nimfe si cealalta pe Acteon, cel pe care aceasta il transformase in cerb.

Parcul este un exemplu tipic de gradina italiana, construit cu peluze mari și, mai presus de toate, ce insereaza un triumf al jocurilor cu apa. De-a lungul axei centrale există piscine, fantani si cascade, impodobite de mari grupuri sculpturale.

Inaltimile aceastea iti vor dezvalui insa ca drumul tau pe teritoriul regal Caserta nu s-a incheiat, ci iti mai rezerva cateva surprize deosebite in Gradina Englezeasca, un loc special creat la cererea imparatesei Maria Carolina a Austriei.

Peisagistii si arhitectii vremii au creat colturi unice, inspirate din legendele Pompeiului sau din mitologie. Si aici regasim reprezentatia zeitei Diana, de data aceasta pe apa, in mijlocul unui lac cu sclipiri de smarald, strajuit de un templu cu statui inspirationale.

Capela Gotica, Templul Grecesc sau serele locatiei sunt elementele care iti vor face aceasta calatorie prin gradina, mai interesanta decat cea pe care a avut-o Alice in Tara Minunilor. Frumusetea acestui loc este imbogatita de multitudinea de plante exotice, aduse din diversele colturi ale lumii, pentru regii vremurilor de demult.

Palatul regal din Caserta, alaturi de gradinile acestuia, apeductul Vanvitelli si complexul San Leucio, au fost inscrise in 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO si sunt fara doar si poate bogatii ale istoriei mondiale, pe care trebuie sa le vezi macar o data in viata, chia daca, in vecinatate exista alte locatii mult mai mediatizate, cum ar fi Pompei sau Coasta Amalfitana.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.